12 Şubat 2019 Salı

KULAK ESTETİĞİNDE ZAMANLAMA ÖNEMLİDİR…



Silivri Kolan Hastanesinden Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ercan DEMİRBAĞ kulak estetiği hakkında merak edilenleri bizimle paylaşıyor.
Kulak kepçesi, işitme organımız olan kulağın dış dünya ile olan bağlantısını sağlayan kısımdır. Başın iki yanında uzanan bu organlar estetik açıdan önem taşır. Kulak şeklindeki farklılıklar, büyüklükler, küçüklükler, yokluklar, asimetriler, vs. hepsi kulak estetiğinin altında incelenmektedir. Ancak bu yazıda sizlere kulak estetiği denildiğinde en sık akla gelen kepçe kulak ile tedavisinden bahsedeceğim.
Kulak kepçesinin normalden daha fazla öne doğru kıvrık olması durumuna kepçe kulak denir. Kepçe kulakta estetik görüntüyü bozan gerçek neden; kıvrım olması gereken bazı kısımların düz olması ve/veya dış kulak yolunun arkasındaki çukurun normalden daha derin olmasıdır. Bu nedenle baş ile daha fazla açı yapan kulak öne doğru kıvrık bir hal alır, önden bakıldığında kulak daha fazla görünür. Bu görüntüyü düzeltmek için kulak estetiği yapılır. Bu ameliyatta kulağın arkasından girilerek çalışılır. Temel olarak kıkırdaklar törpülenir ve özel dikişlerle arkaya doğru kıvrık şekil verilerek tespit edilir.
Kepçe kulak ameliyatı için ideal zaman çocuğun okula başlamasından önceki yaz tatili olarak tanımlanabilir. Çünkü kulak gelişiminin büyük kısmı (% 80) 5-6 yaşa kadar tamamlanmaktadır. Ayrıca çocuklar acımasızdır, şaka ya da kızdırmak amaçlı yapılan her söz-eylem çocuğun ruhsal durumunda olumsuzluğa neden olabilir. İleri yaşlarda dahi psikolojik yansımaları olabilecek durumlarla karşı karşıya kalmamak için kulağın müdahaleye izin verdiği ideal zamanda ameliyatın yapılması önemlidir. Ancak kepçe kulak ameliyatı için bir yaş sınırı yoktur. Beş yaşından sonra her yaşta yapılabilir.
Kepçe kulak ameliyatları; sonrasında iz kalmaması, lokal anestezi ile yapılabilmesi, kısa sürede iyileşmesi, gerekse ileri yaşlarda oluşabilecek psikolojik sıkıntıların önüne geçmesi nedeniyle önemli ve yüz güldürücü bir müdahaledir.
Op. Dr. Ercan DEMİRBAĞ
www.ercandemirbag.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder