11 Haziran 2024 Salı
Op. Dr. Âzer Aras Uluğ: Vajinoplasti nedir? Nasıl yapılır? Kimler Vajinoplasti için uygundur?
Son dönemlerin popüler ameliyatı olan vajina estetiği, en çok merak edilen uygulamalar arasında yerini alıyor. Peki vajina estetiği nedir, nasıl yapılıyor, kimler vajina estetiği yaptırabilir. Riskleri var mı? Tüm ayrıntıları uzmanı anlattı.
Doğumlar, genetik faktörler ve yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan genital deformasyonlar, kadınların kendi özgüvenlerine zarar verebiliyor. Uzmanlar vajina estetiğinin, kaybolan özgüvenlerini kazandırma hususunda önemli bir role sahip olduğunu belirtiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Jinekolog Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, son zamanlarda tartışmaların odak noktasında bulunan vajina estetiğine dair bilinmeyenleri anlattı.
Vajinoplasti ameliyatlarının önemine değinen Dr. Âzer Aras Uluğ, “Toplumda vajina daraltma ameliyatı olarak da bilinen Vajinoplasti, zaman içerisinde yıpranan, deforme olan vajina duvarının sıkılaştırılması amacıyla yapılan ameliyattır. Vajinayı meydana getiren bağ ve kas dokuları gerek doğumlarla gerekse de zamanla yıpranabilir. Özellikle iri doğumlar, zorlu doğumlar, sık doğumlar ve genetik yapı, sık kilo alıp verme, sigara, aşırı kafein ve alkol tüketme, yanlış beslenme, spor yapmama gibi faktörler vajinanın eski sıkılığını kaybetmesine neden olabilir. Vajinada meydana gelen genişleme, bollaşma ve doku deformasyonları çiftlerin cinsel ilişkiden alınan hazzını düşürür.” Dedi.
Vajinadan gelen gaz sesi bollaşmanın işareti…
Vajinal bollaşmanın belirtilerini aktaran Uluğ, “Aşırı ıslanma, vajinadan gaz sesi gelmesi ve hissizlik vajinada bollaşmanın belirtileridir. İlişkide zaman zaman gaz veya hava sesi duyulabilir. İleri derece genişleme durumlarında kadının günlük yaşam aktiviteleri sırasında gaz sesi duyulabilir. Bu durumdan çiftlerin her ikisi de etkilenir. Vajinoplasti operasyonu ile bu bahsettiğimiz sebeplerden yıpranan kaslar ve kopan bağ dokuları tek tek onarılır, fazlalık vajina duvarı kesilerek çıkarılır ve vajina daraltılır. Böylece vajina dar, sıkı bir yapıya kavuşturulur.” Şeklinde konuştu.
Vajinoplasti neden yapılır?
Vajinoplasti ameliyatlarının yapılış nedenlerini aktaran Dr. Âzer Aras Uluğ, “Vajinoplasti; vajinanın daraltılması, deforme olan vajinanın rektum ve mesane komşuluğundaki bağ dokuların onarılması ve vajinanın sıkılaştırılması için yapılır. Böylece hastalar çok daha sıkı vajinaya sahip olabilir ve onların tabiriyle hiç doğum yapmamış gibi olurlar. Vajinoplastinin cinsel yaşam üzerinde olumlu etkileri oldukça önemlidir. Vajinanın daha dar ve sıkı yapısı hem kadının hem de partnerinin cinsel ilişkiden aldığı zevki arttırır. Yeniden hem kadının vajinal kavrama hislerinin oluşmasını hem de erkeğin vajinada kaybolma hissinin düzelmesini sağlar. Sırf bunun için bile, her yıl yüz binlerce kadın vajinoplasti ameliyatı yaptırmaktadır.” Şeklinde bilgi verdi.
Vajinoplasti nasıl yapılır?
Vajinoplasti, doktor tarafından hastaya özel olarak planlanır. Hangi teknik hangi hastaya uygulanması noktasında, hastanın detaylı muayenesi yapılır ve ona göre süreç planlanır.
Yıpranma, sarkma ve bağ doku kopma bölgeleri vajina içinin detaylı muayenesi sonrası saptanır. Dokular tespit edilir, hangi yöntem uygulanacağına karar verilir. Bu karar aşamasında hastanın istekleri göz önünde bulundurularak hasta hekim birlikte karar verir.
Daha sonra ise operasyon süreci için yapılacak hastane seçimi, tetkikler ve uygulanacak anestezi şekline karar verilir. Vajinoplasti ameliyatına ilave olarak hastanın ihtiyacına göre Perineoplasti, Dudak Estetiği (Labioplasti, Majoraplasti) ameliyatları Barbie Estetiği, Vulva Dolgusu, Genital Beyazlatma Tedavisi gibi tedaviler eklenebilir. Tüm bunlara operasyon öncesi hekim ve hasta birlikte karar verirler.
Vajinoplasti operasyonu genellikle spinal veya genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Operasyonda vajina girişinden rahim ağzına kadar tüm vajinal kanal boyunca kopan bağ dokuları emilmeyen, vücuda uyumlu dikiş ipleri ile onarılır. Böyle yapıldığında kalıcı ve uzun ömürlü bir ameliyat yapılmış olur. Aksi durumda bağ doku onarımı yapılmadan vajinadan doku çıkarıp kalan dokuları dikerek daraltıldığında, kısa sürede tekrar genişleme yaşanılması kaçınılmazdır. Kliniğimize revizyon amacıyla hasta kabulü almaktayız. Ancak ikinci cerrahi, barındırdığı riskler bakımdan daha zorludur. Bağ doku onarımları sonrası fazlalık vajinal duvar dokuları çıkarılır ve özel gizli dikiş teknikleriyle kalan vajinal dokular dikilerek daraltılır.
Böylece vajina daraltılmış, sıkılaşmış olur. Operasyon ortalama 60 – 90 dakika sürmektedir.
Vajinoplasti ameliyatında iyileşme süreci nasıldır?
Vajinoplasti ameliyatından sonra hastalar dinlenmeleri için bir gece hastanede misafir edilirler.
Hastanede yattıkları süre boyunca genel kontrolleri sağlanır. Vajinoplasti ameliyatı sonrası iyileşme sürecine sağlıklı bir adım atabilmesi için evde bakım konusunda bilgilendirilirler.
Vajinoplasti ameliyatı sonrası hastalar, 1 hafta evde istirahatleri genellikle yeterli olur. 4 hafta kadar ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Kişisel genital hijyen konusunda gitmeden önce bilgilendirilir ve buna uymaları tavsiye edilir. 6 – 8 hafta havuz, hamam, sauna ve denize girmemeleri gerekmektedir.
6 ila 8 hafta içerisinde tamamen iyileşebilirler. Operasyon sırasında kullanılan dikişler kendiliğinden eriyecektir. Dikişlerin alınmasına gerek yoktur.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder