14 Ekim 2019 Pazartesi

AMERİKAN PEDİATRİ AKADEMİSİNDEN ANİ BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÖNLENMESİ İÇİN ÖNERİLER…




Medigold Sultan Hastanesinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Karataş ani bebek ölümlerinin önlenmesi konusunda ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Karataş Amerikan Pediatri Akademisinin önerilerini paylaştı.

·         1 yaş altında bebekler mutlaka her zaman sırt üstü yatırılmalıdır. Yan yatırma ve yüzüstü yatırma apirasyonu (Yemeğin soluk borusuna kaçması)’ından korumaz. Sırtüstü yatırıldığında aspirasyon riski artmamaktadır. Bebek yatakta sırt üstü-yüz üstü pozisyonlar arasında kendi kendine dönebilecek kadar büyüdükten sonra, kendi döndüğü pozisyonda bırakılabilir.
·         Yatak zemini-şilte sert olmalı, gergin çarşafla örtülmüş olmalıdır. Bebek yataklarının-beşiklerinin sağlam ve güvenlik standartlarına uygun olmasına dikkat edilmeli, şilte yatağa uygun olmalı, kenarlarda boşluk kalmamalı, bebeğin altına yastık konulmamalı, ortamda kablo, panjur ipi gibi cisimler olmamalı, bebek pusetlerde uzun süreli yatırılmamalı, pusetteyken uygun pozisyonda olmasına dikkat edilmelidir. Baş yukarıda, yüzü açıkta olmalı, burnunu tıkayan herhangi bir şey olmamalıdır.
·         Bebekler anne-babalarıyla ile aynı yatakta yatmamalıdır. Bebeğin yatağı anne-baba yatağının yakınında olmalı, anne emzirirken bebeği yatağına alsa da sonrasında kendisi uyumadan bebeği kendi yatağına yatırmalıdır. Annenin koltukta emzirirken uyuyakalması ani bebek ölüm riskini çok arttırmaktadır. Bebekler sigara içen, çok yorgun, ilaç veya madde kullanımı olan kişilerle, anne-babaları dışında birisiyle, kardeşiyle, yumuşak zeminde yatırılmamalıdır.
·         Yumuşak, boğulma riski yaratabilecek cisimler yatakta-beşikte olmamalıdır. Bebeğin giysileri onu sıcak tutacak, yüzünü-başını örtmeyecek özellikte olmalıdır.
·         Gebelikte ve doğum sonrasında sigara içilmemelidir. Anne ve bebeğin yanında sigara içilmemeli, bebekler sigara içilen ortamlardan kesin olarak uzak tutulmalı, bebek sigara içen birisiyle yatmamalıdır.
·         Gebelikte ve doğum sonrasında alkol ve madde kullanılmamalıdır. Özellikle alkol-madde kullanımı ve bebekle birlikte yatma ani bebek ölüm riskini belirgin olarak arttırmaktadır.
·         Anne sütü alan bebeklerde anne bebek ölüm riski azalmıştır. 
·         Emzik kullanımında ani bebek ölüm sıklığı daha azdır. Bebeğe uyumadan önce emzik verilebilir, bebek istemiyorsa zorlanmamalı, emzik boyuna asılmamalı, bebeğin giysisine iliştirilmemeli, emziğe içi doldurulmuş, yumuşak oyuncaklar iliştirilmemeli, emzik vermek için bebeğin AS almaya, emmeye iyice alışması beklenmelidir. 
·         Ortam ısısı çok yüksek olmamalıdır. Bebeğin giysisi aynı ortamdaki erişkine göre bir kat daha fazla olabilir, bebeğin terleyip terlemediği kontrol edilmeli, yüzünün örtülmesi önlenmelidir.
·         Aşıların ani bebek ölümüme neden olduğuna dair bilgi yoktur, aksine bazı çalışmalarda aşılamanın koruduğu yönünde bilgiler vardır.
·         Motor gelişimi desteklemek, kasların kullanımını kolaylaştırmak ve sırt üstü yatırılmaya bağlı kraniyal deformite (kafa yamukluğu) gelişmesini önlemek için bebeklerle aktif vakit geçirme tercih edilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder