15 Ekim 2018 Pazartesi

GEÇMEYEN GRİBAL ENFEKSİYON VE SIK TEKRARLAYAN ÖKSÜRÜK AKCİĞER KANSERİ HABERCİSİ OLABİLİR…



Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde kendini gösteren gribal enfeksiyon eğer bir türlü geçmiyor ve onu sık tekrarlayan öksürük takip ediyorsa dikkat! Uzmanlar bu gibi durumların geçiştirilmemesi gerektiğini ve mutlaka akciğer kanseri açısından da tetkik edilmesi gerektiğini vurguluyor.



Geçmeyen gribal enfeksiyonları ve akciğer enfeksiyonlarını mutlaka dikkate almak gerektiğini vurgulayan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan,” Gribal enfeksiyon vücudun dirençsiz kaldığı zamanlarda genelde kendini gösterir. Akciğer enfeksiyonu da aynı şekilde ciddi bir mikrobik ajanla karşılaştıktan sonra vücuttan kolay kolay geçmeyebilir. Özellikle geçmeyen gribal enfeksiyon ve pnömoni dediğimiz durumların altında bir malinite yatabilir. Bundan dolayı mutlaka hekim kontrolünden geçmek gerekir. Öte yandan bu gibi durumlarda asla kafamıza göre ilaçlar almamalıyız. Şikayetlerimiz uzadığı zaman bizi alarma geçiren bir durum olduğunu düşünelim. Özellikle bazı hastalarda birkaç haftadır veya aydır geçmeyen gribal enfeksiyon sonrası yaptığımız tetkiklerde akciğerde kitle tespit edilip kimisini ameliyat etmişizdir kimisini de ameliyat edemeyip onkolojik tedaviye yönlendirmişizdir. O yüzden geçmeyen gribal enfeksiyonlar, öksürük, balgam çıkarma, genel durum bozukluğu, iştahsızlık, kırgınlık gibi belirtilerin altında akciğerde araştırılması gereken bir kitle olabileceğini de aklımızdan çıkarmamalıyız.” dedi.

Tekrarlayan ve karakter değiştiren öksürük en belirgin özelliklerden.

Tekrarlayan ve karakter değiştiren öksürüğün akciğer kanserinin en belirgi özelliklerinden biri olduğuna dikkat çeken Demirhan,” Her ne kadar bizleri rahatsız etse de öksürük vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır. Solumun sistemimize bir partikül girdiği zaman refleks olarak onu öksürükle atmaya çalışırız. Solunum yollarımızda yabancı bir cisim, enflamasyon veya tümör oluşumu olduğu zaman vücudumuz bu duruma öksürük refleksi ile yanıt verir. Sigara içenler özellikle öksürük konusunda dikkatli olmalı. Sigara içenler genelde ‘ben sigara içiyorum ona bağlı öksürüyorum’ zanneder ama aslında bunun altında malignite dediğimiz bir kanser patolojisi de olabilir veya bir tüberkoloz ya da bronşektazi olabilir. O yüzden öksürüğü önemsemeliyiz. Öksürüğümüz olduğu zaman mutlaka hekim kontrolüne gitmeliyiz. Öksürük kesici ilaçlar veya antibiyotikleri kafamıza göre almamalıyız. Tekrarlayan öksürük durumunda öncelikle yapılacak olan akciğer filmi veya tomografi çektirmektir. Öksürükle beraber balgamda kan çıkarma veya ifrazat dediğimiz çok yoğun iltihap çıkarmalar haricinde akciğer patolojisi yoksa öksürüğün diğer sebebi üst solunum yolu enfeksiyonları ve reflü dediğimiz durumlar da olabilir. Bunlar da ciddi öksürüğe yol açmaktadır.” şeklinde konuştu.

Balgamın özellikleri bizi uyarabilir.

Akciğer kanserinin belirtilerinden birinin de balgam çıkarma olduğuna değinen Doç. Dr. Özkan Demirhan,” Balgamın özellikleri bizi uyarabilir. Özellikle sigara içen hastalarımızda balgam karakterinin değişmesi, kokusuz renksiz balgamın enfekte ve kokulu hale gelmesi bizim için alarm verici durumlardan biridir. Bunun haricinde özelikle balgamda kan görülmesi mutlaka araştırılması gereken önemli noktalardan birisidir. Balgamdan direkt teşhise de gidilebilir. Özellikle kan gelmesi bizi malignite yönünden veya tüberkolozun günümüzde tekrardan gündeme gelmesinden dolayı bu tür hastalıkları atlamamak adına üstüne gitmemiz gereken durumlardır. Dolayısı ile ciddi balgam şikayeti olan hastalarda akciğer filmi, tomografi hatta bronkoskopik inceleme kadar gidiliyor. Balgamda direkt enfeksiyon araştırmak, kültürler veya kanser araştırmak için sitolojik inceleme de yapılabiliyor. İleri tetkikler balgamın özeliğine göre arttırabiliyor ve gerektiğinde daha ileri inceleme yöntemlerinden PET CT çekimine kadar gidebiliyor. Erken evre akciğer kanseri tespitinde ameliyat edilen hastalar olduğu gibi geç dönemde tespit edilen akciğer kanserinde onkolojik tedavi devreye giriyor.” ifadelerini kullandı.


HABER: ŞÜKRİYE ÖZGÜL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder